Sürdürülebilirlik denildiğinde akıllara ilk doğanın geldiğini biliyorum fakat sürdürülebilirlik yalnızca çevresel sürdürülebilirlikten ibaret değildir. Sürdürülebilirlik şu an sahip olduğumuz her türlü kaynağı (çevresel, ekonomik ve toplumsal) gelecek nesillerin imkanlarından çalmadan kullanmaktır. Bir anda zihninizde neden sürdürülebilirlik kavramı bu kadar gündemde sorusu oluşuyor olabilir. Çünkü insanlık olarak artık doğaya verdiğimiz zararı gözle görebiliyoruz. Ekosistem bozulmaya başladı, birçok canlı yaşam alanlarını ve hayatlarını kaybediyor, ekstrem iklim olayları her geçen gün artıyor ve bunlar gibi birçok olay artık gözle görülür boyutlarda. Bizler ise yalnızca tüketerek var olamayacağımızı anladık ve adım atmak için çözüm arayışına girdik. İşte burada sürdürülebilir yaşamın önemi ve aynı zamanda adımları ortaya çıkıyor. Sürdürülebilirlik sanılanın aksine gereksinimlerini karşılamak için çok çaba sarfedeceğimiz ve çılgınlar gibi para harcayacağımız bir şey değildir. Zaten sürdürülebilirlik dediğimiz şey var olanı korumak ve devamlılık sağlamaktır. Şimdi sizlere sürdürülebilir yaşama dair adım atabilmeniz için birkaç örnek vereceğim.
- Tek Kullanımlık Ürün Kullanımını Azaltın.
Plastik veya cam atıkların geri dönüştürüldüğünü düşünerek içimizi rahatlatmaya çalışsak da aslında durum zannettiğimiz gibi değildir. Dünya üzerindeki plastiklerin %91’ i geri dönüştürülememektedir. Üstelik bu plastikler, doğada ayrışarak toprağa ve denize karışıp vücudumuza dönerler.
- Yeniden Kullanılabilir Çantalar Kullanın.
Ülkemizde plastik poşetlerin sadece %1’i dönüştürülebilirken %99’u doğada kalır. Doğada kalan bu plastikler denizde ve karada çözünürken tüm zararlı kimyasalları da çevreyi kirletir. Ormana bırakılan plastik poşetler yoğun güneş ışığını emip kuru çalıları tutuşturması sonucunda orman yangınlarına sebep oluyor. Çevreye olan zararlarının yanı sıra sağlığımız için de çok zararlıdır. Plastik poşetlerde saklanan yiyecekler, kimyasallarla etkileşime geçtiği için insan hayatına ciddi etkisi vardır. Daha bilinçli yaşamak ve gelecek nesillere de yaşanabilir bir çevre bırakabilmek adına plastik poşetler yerine bez çanta, file, kese kağıdı kullanımına yönelebilirsiniz.
- Karton Bardak Kullanımınızı Azaltın.
Karton bardaklar sanılanın aksine geri dönüştürülemezler. İç yüzeyi sızdırmazlık için kaplanmış olan karton bardaklar iki yüzeyi birbirinden ayrıştırılamadığı için kağıt geri dönüşümüne dahil edilemezler. Karton bardak kullanımınızı azaltmak için içeceklerinizi termosunuza ya da cam bardakta isteyebilirsiniz.
- Plastik Şişe Yerine Matara Kullanın.
Plastik şişe kullanmak çevreci bir davranış değilken matara kullanmak doğaya vereceğiniz zararı azaltacak bir davranıştır. Peki ya mataramızı yanımızda taşıyacağımızı bilemeden matara satın almak sizce doğru bir davranış mı? Tabiki değil. Çünkü o zaman o matara yalnızca bir kenarda duracak ve siz sadece tüketmiş olacaksınız. Bu gibi durumların önüne geçebilmek için şöyle bir yol izleyebilirsiniz. Önce suyunuzu plastik şişede almak yerine bir cam şişede satın alın. O şişeyi birkaç hafta yanınızda taşıyın. Şişe sizinle her yere geliyorsa olmuş demektir. Artık matara için yatırım yapabilirsiniz.
- Dünyada her dakika 1 milyon plastik şişe satın alınıyor ve bu sayı 2021 yılında %20 oranında arttı. Bu da her saniye 20.000 şişe satın alınması demek.
- 2021 yılında, satılan yıllık plastik şişe sayısı 583,3 milyara çıktı.
- 2016 yılında dünya genelinde 480 milyardan fazla plastik su şişesi satıldı. Bu şişeler uç uca yerleştirildiğimizde güneşe kadar uzanabiliyor.
- 2016 yılında satın alınan plastik şişelerin yarısından daha azı geri dönüşüm için toplandı ve bunların sadece %7’si geri dönüştürüldü. Bu, 2016’da satılan 480 milyar su şişesinin yaklaşık %93’ünün çöplüklerde veya okyanusta biriktiğini söyleyebiliriz.
Bu istatistikler doğrultusunda sizin atacağınız küçük bir adımın çevreye çok büyük bir etkisi olacaktır.
- Katı Şampuan Kullanın.
Katı şampuan şampuanın katı formdaki halidir. Katı şampuanın sıvı şampuandan daha sürdürülebilir bir opsiyon olmasının sebeblerinden biri plastik ambalaj kullanımını yok etmesi bir diğeri ise ürünün karbon ayak izinin, boyutunun küçülmesi sayesinde azalmasıdır. Yukarıda bahsettiğim istatistikler sadece plastik su şişeleriyle ilgiliydi. Bu sebeple mümkün olan her yerde ambalajı azaltmak geleceğimiz için son derece akıllıca bir seçim olacaktır.
Günlük yaşamımızda yaptığımız her şey, yediğimiz yiyeceklerden kullandığınız arabaya kadar gezegen üzerinde bir etkiye sahiptir. Yapacağımız küçük değişiklikler ise gezegenimiz üzerinde büyük etkiye sahiptirler. Sürdürülebilirlik yaşam kalitemizi iyileştirir, ekosistemimizi korur ve gelecek nesiller için doğal kaynakları korur. Bir kişi olarak çok fazla şey başarabilirken birlikte çok daha fazlasını başarabiliriz. Sen de sürdürülebilir yaşama adım atmaya ne dersin?