Seyahat sırasında doğanın güzelliklerini görüp gezegenimize hayran kalmamak imkansız. Uçsuz bucaksız ormanlar, berrak sular, neşelerini paylaşan kuşlar, tertemiz hava… Peki hiç seyahatinizin gezegene verdiği zararı düşündünüz mü? Muhteşem dediğiniz o yerlerde yarattığınız kirliliğin farkında mısınız? Tabi ki siz yerlere çöp atmazsınız ve böylece en çevreci sizsiniz. Gerçekten öyle mi?
Seyahatlerimiz sırasında farkında olmadan çok fazla plastik ve benzeri atıklardan üretiyoruz. Geri dönüşümü mümkün olan atıklarımızı seyahatlerimiz sırasında çöpe atıyoruz. Bu nedenle daha bilinçli hareket etmekte fayda var. Seyahatlerimiz sırasında daha az atık üretme bilinci kazanmak adına, hazırladığım sürdürülebilir seyahat çantası listesine göz atın!
Geri Dönüşüm Malzemelerinden Yapılmış Giysiler
Belediyelere ait kıyafet toplama kutularına mutkala sokaklarda denk gelmişsinizdir. Kullanılabilecek olanlar ihtiyaç sahibinlerine, kullanılamayacak olanlar da geri dönüşümü yapılarak tekstil firmalarına yönlendiriliyor. Ayrıca, geri dönüştürülmüş plastikten de giysiler yapmak mümkün. Plastik atıklarının geri dönüşümünün büyük bir problem olduğu bu şartlarda, böylesi bir çalışma fazlasıyla faydalı görünüyor.
Dayanıklılığı, hijyeni ve rahatlığı sizi düşündürebilir fakat kullananlar diğer ürünlerden farksız olduğunu söylüyor. Görsel olarak da herhangi bir olumsuzluk görünmemekte. Peki neden tercih edilmiyor veya neden piyasada rastlanmıyor? İnternetten bu ürünlere ulaşmak mümkün ama pek fazla çeşit ve marka bulunmuyor. Eğer bizler bu ürünleri kullanırsak ve çevremizi de bilinçlendirirsek, üreticilerin de bu alana yönelmesi kaçınılmaz olur.
Filtreli Su Şişeleri
Seyahat sırasında temel ihtiyaçlarımızdan biri olan suyun tedariği bazen problem olabilir. Suyu satın alma imkanının olmadığı yerlerde içilebilir su bulduysan şanslısın. Eğer suyu arıtman gerekiyorsa normal bir şişenin olması pek de bir şey ifade etmiyor. Suyu arıtmak için bazı özel filtreli şişeler mevcut. Su ne kadar kirli olursa olsun içilebilecek düzeye getirebiliyor. Bunun yanı sıra, suyu temizleyen bazı dezenfekte damlalar da mevcut.
Bu yöntemlerle seyahatiniz sırasında plastik kullanımınız önemli ölçüde azalacaktır fakat çevreyi düşündüğümüz kadar maliyetini de düşünmek gerek. Bu filtreli su şişeleri biraz pahalı olsa da zamanla tek kullanımlık su şişelerine verdiğiniz paradan daha uyguna geldiğini göreceksiniz. Böylece, hem paradan hem de plastikten tasarruf edebiliriz!
Yeniden Kullanılabilir Mutfak Eşyaları
Dışarıda yemek yerken kullandığımız plastik ürünlerin haddi hesabı yok. Çatal, kaşık, bıçak, tabak, bardak, şişe, pipet… Bunların çevreye ne kadar zarar verdiğini düşünebiliyor musunuz? Her an atık üretimimiz devam ediyor. Bu problemi ortadan kaldırmak için seyahatinizden önce yeniden kullanılabilir mutfak eşyaları satın alın.
Çelik, ahşap veya bambu gibi farklı malzemelerden yapılmış mutfak eşyaları bulabilirsiniz. Bambu malzemeden olması uçak seyahatlerinde yanınızda taşımanıza olanak sağlıyor. Bir sokak satıcısından yemek alırken kendi kaplarınızı kullanın, veya uçakta önünüze konan yemeği kendi kaplarınızda servis edilmesini rica edin.
İlginçtir ki, okyanuslardan toplanan çöplerde pipetler ve karıştırıcılar atığın %2,3’ünü oluşturmaktadır. Pipet ve karıştırıcı kullanımı aslında pek de elzem bir durum değil. Ama yine de, eğer pipet veya karıştırıcı kullanmak istiyorsanız yeniden kullanılabilir pipet ve karıştırıcı satın alabilirsiniz.
Mini Onarım Seti
Seyahatlerimiz sırasında bazı istenmeyen kazalar yaşayabiliyoruz. Bir eşyamızda oluşan sökü nedeniyle onu atmaktansa dikmek daha iyi bir çözüm. Kırılan bir eşya bantlanarak veya yapıştırılarak kullanabiliyorsa, onu atmayalım. Bir eşyayı gerçekten kurtarma şansımız yoksa gözden çıkaralım. Bu düşünceyle, hem daha az atık üretimi hem de daha az tüketim olur.
Bez Çantalar, Pazar Fileleri ve Silikon Saklama Poşetleri
Alışveriş yaptıktan sonra aldığımız o plastik poşetler yerine bez çantaları kullanmak bizi daha çevre dostu biri yapar. Plastik poşetler genellikle 2 veya 3 kullanımdan sonra zarar görebiliyor ve atık haline geliyor. Daha az atık için bez çantaları kullanmaya özen gösterelim.
Bez çantaların yanı sıra pazar fileleri de fazlasıyla çevreci bir ürün. Meyve ve sebzeleri esnek özelliği sayesinde ekstra yük taşıyabileceğiniz bu filelerde, ayrıca bir kaba ihtiyaç duymadan yıkayabiliyorsunuz.
Silikon saklama poşetleri herhangi bir yiyeceği saklamak için tasarlanmıştır. Yiyeceklerin dışarıya sızmalarını ve neme karşı bozulmalarını mühürlü tasarımı ile engeller ve tüketicinin tekrar tekrar kullanabilmesini sağlar.
Güneş Enerjili Şarj Cihazı
Güneş enerjisiyle çalışan çevre dostu seyahat ürünleri, karbon ayak izinizi azaltır ve gittiğiniz her yerde tüm elektronik cihazlarınızın şarj edilmesini sağlar. Böylelikle dışa bağlı bir tüketim gerçekleştirmemiş olursunuz.
E-kitap Okuyucu / E-kitap Uygulaması
Her seyahat öncesi belki okunur diye yanımıza en az bir iki tane kitap alırız. Peki sürdürülebilir seyahat çantamızda bu nasıl olacak? Gezdiğin bölgede kitap takası yapamayabilirsin. O yüzden, e-kitap okuyucusu veya e-kitap uygulaması edinin ve okuma alışkanlığınızı artık buraya taşıyın.
“Sayfaların kokusunu almadan, sayfaların sesinin duymadan, kağıda dokunmadan kitap okuduğumu anlamıyorum” diyenlerdenseniz bu düşüncelerinizi değiştirme vakti. Seyahatiniz sırasında hayran kaldığınız bir ormanlık arazide kitaplarınız için kesilen onlarca ağacı bir düşünün. İyi hissedebiliyor musunuz? Sadece seyahatlerimizde değil, normal yaşantımızda da alışkanlık haline getirebileceğimiz bir aktivite gibi görünüyor.
Çevre Dostu Kişisel Temizlik Malzemeleri
Şampuan, saç kremi, yüz kremi ve nemlendirici gibi kişisel temizlik malzemelerinin katı versiyonları var. Bu ürünler plastik içermez ve ambalajsızdır, böylelikle atık oluşturmaz. Sıvı versiyonuna göre daha uzun süre dayanır ve daha ekonomiktir. Ayrıca uçak seyahatleriniz için de tehdit oluşturmaz.
Bambu diş fırçalarını duymuşsunuzdur. Plastik doğada yok olmaz ama bambu biyolojik olarak parçalanabilir ve hızlıca yok olur. Plastiğe göre daha sağlıklı bir üründür ve yılda bir kaç kez değiştirmek yeterli olmaktadır. Diş macunun da ayrıca katı versiyonları mevcut.
Tampon, plastik aplikatör, ambalaj ve ped ihtiyacını ortadan kaldıracak olan adet kapları bir ton plastik atıktan kurtarıyor. 5-10 yıl kullanımı olan bu adet kapları, büyük bir tasarruf sağlıyor. Sırt çantanızda da çok daha az yer kaplıyor.
Güneş kremlerinin bir çoğu aslında insan ve çevre için pek de masum değil. Çoğu güneş kreminde bulunan bir kimyasal olan oksibenzon, insana ve deniz canlılarına zarar vermektedir. Deniz yaşamına müdahale etmeyen çinko oksit veya titanyum oksitten yapılmış güneş koruyucuları uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir, ve bu ürünlerin üzerinde “reef-safe” ibaresi bulunmaktadır.
Tek kullanımlık jiletler seyahat için çok kullanışlı görünebilir, ancak aynı zamanda çok fazla plastik atık oluşturabiliyor. Aynı gövdede, başlığı veya bıçağı değişen ürünler kullanmak daha az atık oluşmasına katkıda bulunabilir.
Bunlar şimdilik size küçük adımlar gibi görünebilir ama biliyorum ki, büyük şeyler küçük adımlarla başlar. Harekete geçmediğimiz her saniyeyi geleceğimizden harcıyoruz. Çok geç olmadan hayatımızın her alanında sürdürülebilirliği ana amaç edinelim. Unutmayın, başka bir Dünya yok. Sürdürülebilir kalalım!