Dünya giderek ısınıyor ve her geçen gün iklim değişikliğini kendini biraz daha hissettiriyor. Her sene yayın kuruluşları, dünyanın tarihinin en sıcak havasına sahip olduğu haberini yapıyor ve dünya ısınıyor. Buzullar geriliyor, orman yangınları artıyor, kuraklık ve aşırı yağış baş gösteriyor. Yani dünya değişiyor ve bu değişim dünyanın geleceği için büyük bir tehdit oluşturuyor. İklim değişikliğine ve küresel ısınmaya dikkat çekmek ve toplumda farkındalık oluşturmak için her sene 15 Mayıs’ta Dünya İklim Günü kutlanıyor.
İklim değişikliğinin etkileri sonucunda hayvanlar, bitkiler, insanlar ve dünyanın işleyişini kapsayan ekosistemler ve doğal biyolojik çeşitlilik ciddi risk altında. Bundan dolayı iklim değişikliğinin nedenlerini ve alınabilecek önlemleri anlamak gerekiyor.
İklim değişikliğinin temel nedeni fosil yakıtların aşırı kullanımı, sanayi kirliliği gibi insan faaliyetlerine bağlı olarak gerçekleşen küresel ısınmadır. Atmosferde başta karbondioksit olmak üzere, sera gazlarının artması küresel ısınmaya neden oluyor ve sonucunda da potansiyel olarak iklim değişikliğini tetikliyor.
Kurumsal ve bireysel düzeyde oluşan sera gazları, güneş ışınlarını hapseder ve dünya yüzeyinin ısınmasına neden olur. Artan sera gazı seviyeleri küresel ısınmayı hızlandırır. Bireysel olarak iklim değişikliği için yapılabilecek ilk şey karbon ayak izini azaltmaktır. Karbon ayak izi, atmosfere salınan sera gazı emisyonlarını ölçer. Karbon ayak izini azaltırken birey; enerjiyi verimli kullanma, araç kullanımını azaltma, yeşil enerji kullanma, sürdürülebilir beslenme ve atık yönetimine dikkat edebilir. Kurumsal düzeyde ise enerji verimliliği yatırımları, sürdürülebilir tedarik zinciri oluşturma, yenilenebilir enerji kullanımı, politika ve yönetmeliklerin düzenlenmesi gibi yollar izlenebilir.